Wat is een 1D, 2D, 3D en 4D armleuning?

Wat is een 1D, 2D, 3D en 4D armleuning?

3 min lezen

Als gamer weet je het verschil tussen 2D en 3D wel. De meeste mensen weten dat 2D staat voor een plat vlak en 3D voor diepte. Maar wat is een 4D armleuning dan? Een onzichtbare dimensie die we kennen uit Science Fiction spellen? Op deze pagina leggen we uit wat deze dimensies betekenen voor een gamestoel armleuning. Op basis hiervan kun je een gamestoel kopen die past bij jouw lichaam en gaming voorkeuren.

Soorten armleuning voor gamestoelen

Hoewel er zeker verschil is tussen gamestoelen en bureaustoelen maakt het in dit geval niet uit om welk type stoel het gaat. Een gamestoel armleuning en bureaustoel armleuning kan in 5 verschillende types worden ontworpen. Als eerste de vaste leuning. Die kun je niet bewegen en heeft naast functioneel nut ook vaak een decoratieve waarde. De stoel vormt een eenheid in design en uitstraling. Het zijn juist de goedkoopste én duurste stoelen die niet verstelbaar zijn. Goedkoop omdat er minder bewegende onderdelen nodig zijn, duur bij stoelen gemaakt uit luxe houtsoorten of als ze ontworpen zijn door een bekende designer. Dan krijg je vervolgens de gradaties van 1D naar 4D armleuning:

Wat is een 1D armleuning?

Dit is een armleuning die alleen in hoogte verstelbaar is. Je kunt dan instellen hoe hoog je de leuning wilt hebben om je armen goed te kunnen ondersteunen. Als je groter of kleiner bent dan gemiddeld dan is dit fijner dan een stoel die niet verstelbaar is.

Wat is een 2D armleuning?

Dit is een armleuning die je naast de hoogte ook kunt verstellen in de breedte. Deze optie is weer interessant voor mensen die een smaller of juist breder lichaam hebben. Als je wat dunner bent dan kun je de leuningen wat meer naar binnen zetten, als je wat dikker bent dan is het prettig om de gamestoel armleuningen wat naar buiten te schuiven.

Wat is een 3D armleuning?

Dit is een armleuning die je niet alleen in de hoogte en breedte kunt verstellen maar ook in de diepte. Van voren naar achteren dus. Dit is met name prettig voor PC gamers die achter een gamebureau zitten en met andere stoelen tegen de rand van de tafel botsen. Console gamers zitten vaak wat meer naar achteren geleund, ook dan kan een 3D leuning prettig zijn.

Wat is een 4D armleuning?

Dit is een armleuning die in hoogte, breedte en diepte versteld kan worden en ook nog kan roteren. Het betreft een vlakke rotatie om een vaste as, naar binnen of naar buiten dus. Het oppervlak van de leuning blijft waterpas. Deze optie is vooral geschikt voor gamers die veel gebruik maken van een toetsenbord of spelen met een muis.

Gamestoel armleuning en ergonomie

Een fijne gaming stoel hoeft niet altijd officieel een ergonomische gamestoel te zijn. Als het gaat om ergonomische bureau- of gaming stoelen dan moet er minimaal een 2D armleuning aanwezig zijn, dus in hoogte en breedte verstelbaar. De hoogte moet 20 tot 30 centimeter te verstellen zijn en de minimale afmetingen van de leuning zijn 20 bij 5 centimeter. Moet je altijd voor een ergonomisch model kiezen? Als je naar een bureaustoel armleuning zoekt voor kantoorwerkzaamheden of PC gaming dan zal ergonomie doorgaans van groter belang zijn dan voor het spelen met een controller op een console. In dat laatste geval heb je wat meer mogelijkheden om van zithouding te veranderen en zul je vaker wat meer naar achteren leunen. Let uiteraard ook op de bekleding en voering bij een gamestoel kopen.


Blog posts

 • Gamestoel versus Bureaustoel: De Ultieme Vergelijking

  , door Niels Schouten Gamestoel versus Bureaustoel: De Ultieme Vergelijking

  Lees meer 

 • De ultieme upgrade voor gamers: waarom een comfortabele gamestoel je prestaties boost

  , door Zino van Velzen De ultieme upgrade voor gamers: waarom een comfortabele gamestoel je prestaties boost

  Lees meer 

 • Geniet van comfort en prestatie met ergonomische gamestoelen

  , door Zino van Velzen Geniet van comfort en prestatie met ergonomische gamestoelen

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.